Jiří A. Novotný

Ostuda deníku Dnes a iDnes, "zapomněly" na 21.8.68 .

24. 08. 2016 7:57:22
Je to hanba. Tak nějak „vypustily“ vzpomínku okupace ČR, datum 21.8.68. Pravda, kromě blogu iDnes. Tohle je novinařina v demokracii, ale po našem.

Proto si dovolím jen stručné připomenutí, i pro vedení uvedených médií.

Vzpomeňme na rok 1968, konec Pražského jara po vstupu okupačních vojsk Varšavské smlouvy, pod vedením Sovětského svazu do Československa. Naši komunisti k této době mají svoji brožuru - „Poučení z krizového vývoje“. Což asi má být pro komunisty obhajoba toho, že lhali, kradli a vraždili ?

Obhajoba ? Vůbec ne. Je to pro ně povzbuzení, stejně jako např. i děkovná návštěva našich presidentů Klause a Zemana na Ruské ambasádě letos v květnu. Avšak pro ostatní, pro obyčejné alespoň trochu slušné lidi, i tato roztomilost znamená pouze jediné, komunisty už nikdy, a „smluvní bratry“ V.K. a M.Z. rovněž tak.

Na jedné straně máme zničené osudy celých generací, vč. konkrétních tragických osudů, např. Jana Palacha, Jana Zajíce a Evžena Plocka / viz. mj. odkaz google – „Palach, Zajíc, Plocek“ /.

A na druhé straně je smutná realita, že po zabydlení se ruské armády v našich kasárnách dělali již pořádek i naši lidé, Češi, konkrétně třeba estébáci, policie a Lidové milice. A na rozstřílené budově Národního muzea tak zůstalo heslo „Věrni zůstaneme“.

„Děkuji, děkuji za bolest“, zpíval tehdy Karel Kryl.

A jaký je obraz dneška ? Nijak zvlášť optimistický, hořce řečeno. Někteří už zapomínají, nepochopitelně také Dnes a iDnes. Na českém hradě je „neoblomný abstinent a demokrat“ Zeman, předsedou vlády je „silná osobnost“, která je stejně „neoblomná“ k následkům tradice upřímnosti členů svojí ČSSD, ale dokonce i té své. Je to ostuda a trestuhodná tragédie naší země zároveň.

A k tomu navíc, jako by to nestačilo, tak zatímco EU měří okurky, tak nedaleko od nás řádí Putin. Konkrétně třeba v Gruzii, na Krymu či na východní Ukrajině. Ale proč ne, když i Trump už údajně odsouhlasil obsazení Krymu. To když nastupoval R. Reagan, komunisti zvěstovali konec světa.

Nezapomínejme, komunisti u nás lhali, kradli i vraždili /pan Pavel Wonka zemřel v r. 1988 v komunistickém kriminále/. A co bude dělat Putin třeba za 2 roky, na 50. výročí okupace naší vlasti, kde budou jeho aktuální „zájmy“ ?

Zeptejme se, co to vypovídá o naší společnosti ? „Děkuji, děkuji za bolest“. Zpíval téměř před půl stoletím Karel Kryl.

Děkuji ČT, že i letos věnovala době ruské okupace odpovídající prostor, na rozdíl od jiných médií.

P.S.: Před Českým rozhlasem 21.8. položily věnec i od Zemana. A Putin se jen pousmál.

Autor: Jiří A. Novotný | karma: 17.27 | přečteno: 752 ×
Poslední články autora