Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povodně a ČR, nejen Praha. (Otevřený dopis institucím.)

Píše se rok 2015, blíží se 1. advent, na Šumavě je trochu sněhu, 1-2 dny prší a jsou tu záplavy. A to i v roce kdy je extrémní sucho, z toho bohužel plyne, že se již jedná o celoroční hrozbu.  

Píše se rok 2015 a v Praze 8 visí optimistické oznámení „Divadlo pod Palmovkou žije“, tentokrát myšleno po povodních v roce 2013. 

Vrátím se o pouhé dva roky zpět do roku 2013. Opět plavala nemalá část republiky, opět byly škody v řádu mld., a opět jsme slyšeli nesmysly, že je to zkrátka příroda a že nemáme hledat „viníky“.

Koho se to, ale přímo týká, tak se o to zajímá, a dozvídá se věci. Dozvídá se věci, že zkrátka nechápe a těší se, že si zase bude připadat jako malý o vánocích, jakmile opět uslyší slovo „kulminace“.

Zatímco alespoň občas se objeví rozumné informace, především:

- že půda sama o sobě, jestliže jí lidé nezničí, je schopna pojmout skutečně ohromné množství vody, laicky řečeno, jedna z posledních info je v MF Dnes 12.12.15  

- že je naprostý nepoměr retence přehrad Vltavy a soustavy jihočeských rybníků, laicky řečeno, viz. např. níže uvedená publikace

- že není možné zabránit, aby se voda dostala do stanice metra Křižíkova, tj. oblasti Karlína kde r. 2002 bylo několik metrů vody

- že pokud voda přijde, tak ji ani Vltavská kaskáda nezastaví (Tento fakt byl publikován již po povodních na Moravě v r. 97, tj. před 18 lety. Ale Praha byla v klidu, viz. např. r. 2002 a „zakonzervované“ bezpečnostní systémy vrat v metru.).

Avšak na druhé straně, máme nepochopitelná sdělení, že přehrady jsou tu především kvůli stavu vody, a asi i pro výrobu elektřiny. Což díky solárnímu byznysu a vůbec „vládnímu profitu“ fy ČEZ člověk nechápe. Navíc, když ex-premiér řekne, že výroba elektřiny na přehradách je zcela „zanedbatelná“. Takže zatímco v okolních zemích hledají a samozřejmě také realizují řešení (např. ve Vídni je vybudován jakýsi paralelní kanál na případné zmírnění síly rozvodněného Dunaje, nebo také v Německu mají jakýsi systém hrází a nádrží zv. švele, které vodu zadrží.), tak u nás je situace zcela jiná, zde je pohoda, klid na práci.

Konkrétně dokud voda přímo nehrozí, tak je informace médií /pražského magistrátu ?/ taková, že město je již „kompletně ochráněno“. Když se voda blíží od Lužnice, Otavy, Berounky, Sázavy a Vltavy, tj. z několika stran, a tedy asi do města prostě přijde, aby samozřejmě pokračovala ještě dále, tak je stále ještě pohoda. Až když je v Praze údajně jakýsi konkrétní průtok Vltavy, tak se dělají základní ochranná opatření, jako náplavky, Kampa, dále např. metro a ochranné stěny. Tyto se nepochopitelně staví, až když hasiči mohou být už přímo ve vodě /viz. r. 2013/, příp. někde mohou asi i chybět, viz. apel LN na magistrát kvůli chybějícím zábranám na P8. A jak bylo vidět, tak se „v pohodě“ stíhá odpustit i Hostivařská přehrada /P10/, byť kvůli tomu lidé bleskově plavou, díky faktickému rozdílu mezi povodní a záplavou.Ve zpravodaji P2 její starostka tehdy „statečně“ použila termíny - „náhlé vypuštění Hostivařské přehrady“ a  „přívalová vlna Botiče“.

Takže je asi naprosto zbytečné se ptát, zda-li existuje konkrétní odpovědnost konkrétních povodí, resp. dokonce jakéhosi Centrálního vodohospodářského dispečinku, a samozřejmě dalších nadřízených orgánů, a to vč. výhledu do budoucna. Kolik mld. škody by fakticky něco změnilo ? O „zábavě“ pro nemálo zúčastněných lidí nemluvě, když i odborná zpráva zabývající se tragickými povodněmi r. 2002 skončila sdělením, že „nešlo jinak“. Takže i proto se dále staví-zahušťuje zástavba v záplavovém území, např. na Praze 8. Proč ne, když se už i z dotací EU, které hlídá min. financí, kupuje „víno“ ? 

Zatím probíhá debata alespoň o zvýšení retence Orlické přehrady. Znovu ale přesně v duchu naší mentality zde vyplouvá rozpor. Konkrétně mezi zábavou na přehradě a případnou zábavou následně pod ní. Loďkám prý vadí i doporučené snížení hladiny o omračující 1,5 m. 

Pokud by stačila loďkám tato úroveň vody, tak je příště pustím k sobě do obýváku. A až si zablbnou, mohou plout dále až do Karlína, kde také byla voda v r. 2002 až do prvního patra ( i pamětníci záplav r. 1954 byli trochu překvapeni ). Rovněž tak šlapadla se mohou provozovat na přehradě, ale také pod ní, jako drobný podnikatelský záměr. Podle hesla - „Trh vyřeší vše“. Kdo to jen řekl ? Omlouvám se lidem z Českého Krumlova, aj., kde tehdy lidé „odcházeli“ z domova, zatímco okny už jim dovnitř šla voda. 

Dále se mluví o možnosti zabránění opačného extrému a to nedostatku vody. Což takhle přidat trochu statistiky ? Kolik je u nás aquaparků, i těch z dotací EU, a hlavně rodinných bazénů na osobu ?  

Chci se tedy zeptat, co konkrétního se změní během následujících 3 - 5 let ? Když otázka retence přehrad, realizace nádrží /švele/, a např. i zajištění vyššího „bezpečného průtoku“ Prahou by se dala řešit celkem rychle. Pokud by kompetentní instituce chtěly.

Děkuji za vyjádření. Mějte se krásně.    

Jiří A. Novotný

Použitá literatura :

Velká voda na Lužnici – Václav Rameš, v roce 2003 vydalo nakladatelství Dona, Komenského 37, České Budějovice 370 01. Dále - Novinky Seznam, iDnes, iLidovky, internet, MF Dnes, Lidovky.

Adresováno :

Min. zemědělství, Min. životního prostředí, Primátor/ka + Rada pražského magistrátu, Starosta + Rada MČ Praha 8, Kraj jihočeský a středočeský,

Pro info :

PhDr. Matěj Stropnický + Strana zelených, Pirátská strana, Min. pro místní rozvoj

Autor: Jiří A. Novotný | středa 16.12.2015 7:30 | karma článku: 10,38 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Jiří A. Novotný

21.8.1968 Ruská okupace naší země.

Je to již 54 let, ale nikdy nezapomenu, stejně jako mnoho dalších. Nyní, přesně 24.2.22 začala Ruská okupace Ukrajiny. UA se brání již půl roku. Velký respekt !

22.8.2022 v 8:50 | Karma: 11,07 | Přečteno: 177x | Společnost

Jiří A. Novotný

Vítězná, sváteční a současná.

A je to tu, i přes vítězné volby. Politici jsou prostě ho.lo.ta. Pár dní po volbách, a už nás nepotřebují.

28.10.2021 v 17:22 | Karma: 13,58 | Přečteno: 299x | Diskuse| Politika

Jiří A. Novotný

Dnes 50 let od Ruské okupace naší země. A na hradě ticho.

Na hradě odporné ticho. Jen další důkaz, že Zeman je ostudou této země. „Děkuji“ všem jeho voličům i příznivcům, a rovněž i voličům stíhaného STBáka Babiše, o komunistech nemluvě.

21.8.2018 v 10:57 | Karma: 22,09 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politika

Jiří A. Novotný

4:3 jako pozdrav všem komunistům. Znovu 4:3 !

Před cca 50-ti lety byly po celé naší zemi nápisy " 4:3 ", po vítězných zápasech s Rusy. Byly připomínkou, že zrada, tedy okupace, se nezapomíná a ani neodpouští !

11.5.2018 v 9:29 | Karma: 18,80 | Přečteno: 401x | Diskuse| Politika

Jiří A. Novotný

Zeman je již historie.

Aneb děkovný perex na iDnes.Vracíme se k základní slušnosti, po dlouhých 15 letech. Domnělý "maestro bonmot“, jehož nej bylo opíjení, rozeštvávání lidí a klanění se Rusku a Číně, odchází.

24.1.2018 v 12:09 | Karma: 20,51 | Přečteno: 673x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 744x
Mám rád pohodu. A občas rád něco napíšu.

Seznam rubrik