Jiří A. Novotný

Bezpečně pražským metrem ? Tak určitě, pokud vám tedy nevadí kapsáři. Otevřený dopis.

9. 03. 2016 8:00:17
Před několika lety měli kapsáři v metru opravdové žně, byly to opravdové gangy, kdy jednu partu /konkrétně například na Florenci na trase B/ plynule "střídala" další. Jednou větou, vskutku nic pro zbytečné bázlivce.

A to až do doby, kdy to „reálně shlédl“ nějaký poslanec či zastupitel /?/.

Dokonce byly i nějaké soudy, jelikož se naštěstí našli tací, kteří nečinně nepřihlíželi, i když to pro ně nebylo právě bezpečné. Poté došlo ke zvýšené účasti policie a situace se výrazně zlepšila. Přesto lze kapsáře vidět v metru pořád, tím myslím pravidelně. Jak se tedy cestuje pražským metrem dnes ?

Před několika týdny jsem byl svědkem klasické situace ve stanici Florenc na trase B /přestupní stanice jsou oblíbené, protože jsou hodně frekventované/. Takováto klasická situace začne tím, že jeden ze "členů týmu" zablokuje otevírající se dveře a druhý, a možná i další se natlačí na vybranou oběť. Mnohdy úspěšně. V tento okamžik jsem stačil onoho pracanta vyrušit a oběť decentně varovat. Pro tentokrát tedy úspěch.

Před několika dny jsem jel po eskalátoru ven ze stanice Florenc, rovněž na trase B, a všiml jsem si, jak mladá dvojice jedoucí na protějším eskalátoru „rádoby neviditelně“ šacuje tašku visící na rameni chlapa stojícího přímo před nimi, a to cca v pravé poledne. Není to báječné ? Tady jsem je sice vyrušil, ale popravdě, asi jen na chvíli.

A naposledy, prozatím, teď v neděli 6.3.2016 jsem opět, jako již průběžně několik let, viděl dvojici kapsářů, kteří cestují, rovněž na trase B, ze svého "terminálu" - stanice Křižíkova směrem do centra, aby se pak vraceli zase zpět. Nastoupili cca v 11.50 na Křižíkové směr centrum a cca v 11.58 vystoupili na Karláku. Byla to další příjemná cesta o víkendovém dopoledni, kdy nejen cizinci jedou na prohlídku romantického města.

Rád bych se proto opětovně a zároveň i naivně zeptal, proč nejsou v metru alespoň varovné info nálepky, které tu kdysi před lety byly DP nainstalovány ? A dnes jsou, pokud vůbec, pouze na jedněch krajních dveří pro celý vagon, hezky v rohu, aby byly dobře vidět. Na trase B jsem je ovšem nyní neviděl vůbec. A obdobně je to v tramvajích, tam bývají tyto nálepky celkem vtipně nainstalovány na dveřích kabiny řidiče ve výšce cca půl metru, takže také i zde tak, aby byly cestujícími dobře vidět.

Pokud se tedy nenajde někdo z kompetentních lidí / DP, pražský magistrát, či úřady městských částí /, pak se této celoroční zábavy budeme účastnit i nadále. Přeji proto všem cestujícím, a především těm neznalým - z ciziny, aby to byla účast pouze pasivní, tj. bez finančních, hmotných, či dokonce zdravotních následků. Protože, jak jsem již kdysi psal, není nad takovouto pravidelně se opakující a osvěžující "reality show".

Děkuji. S pozdravem Jiří A. Novotný Dne 9.3.2016

Adresováno : DP hl. města Prahy, Rada pražského magistrátu, Rada MČ Prahy 8 a 1, PČR.

Pro info : Hnutí ANO Praha, Pirátská strana, redakce Blesk a Dnes

Autor: Jiří A. Novotný | karma: 21.79 | přečteno: 733 ×
Poslední články autora