Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Jakmile někdo, což je dnes Váš případ, začne psát o opoziční smlouvě jako o mimořádném zlu, okamžitě ho přestávám brát vážně.

Bylo to stejné rozdělení koryt jako kterékoli jiné. Pouze novináři rozpoutali zuřivou kampaň, protože jim vadilo, že opoziční smlouva odstavila od funkcí ty politiky, kteří šli na ruku právě tem novinářům - tady politiky kolem Havla.

Dělat si iluze, že při opoziční smlouvě šlo o něco jiného než o koryta, by byla hloupost. Ale stejná hloupost je myslet si, že za tím štěkáním je něco jiného než ztráta koryt u protistrany.

Opoziční smlouva nepřinesla žádné neštěstí, ani nebyla požehnáním. Pouze změnu u koryt bez dalších dopadů na chod repuliky.

11 0
možnosti
Foto

Znamenala jistou stabilitu a to není málo.

3 2
možnosti
JAN

Další "klasika - nesmysl" od "evidovaného" H., pochopitelně zcela nekritického zastánce VK a MZ. A tak máme - "co jsme chtěli" Rv

0 1
možnosti
Foto

Nechte si tu evidenci. Nechodili jsme spolu do hospody.

Skoro všechny výhrady proti hop o smlouvě jsou prostě vymysly opozice která ostrouhala.

2 0
možnosti
SB

Skoro všechny výhrady proti hop o smlouvě jsou prostě vymysly opozice která ostrouhala.

..................

Ano, tak to prostě je.

1 0
možnosti
JL

Můžete to převracet jak chcete, opoziční smlouva byla politickým zločinem.

Protože velká koalice by měla poněkud jiná pravidla, než opoziční smlouva.

Zejména, jedná-li se o odpovědnost vlády.

1 2
možnosti
MR

Výsledkem opoziční smlouvy bylo, mimo jiné, zasazení našeho bankovního systému do právního rámce. Do tak kvalitního právního rámce, že ještě 10 let poté, v době největší hospodářské krize od dob té ze 30 let, náš bankovní systém fungoval bez ztráty kytičky. Jistě, ty banky nejsou naše, ale dovedu si představit pokušení matek vytáhnout ze svých dcer aktiva a vylepšovat si jimi svou bilanci. Tomu právní normy přijaté v době opoziční smlouvy zabránily. Není to možná moc, ale není to také málo. V každém případě finanční krize nestála náš stát ani korunu pomoci ohroženým bankám. A věřte, že stát by pomáhal, už pro sociální smír.

0 0
možnosti
SB

Ke korytům se nedostali Havlovi kamarádi. To byla jediná "tragédie", kterou přinesla opoziční smlouva.

Proto proti ní byla taková kampaň.

Myslet si, že nějaká jiné forma vlády by v těch letech byla méně zkorumpovaná, je naivní dělání si zbytečných iluzí o KDU-ČSL a Unii svobody.

Od roku 1989 se korupce a klientelismus drží na přibližně stejné úrovni po celou dobu.

Ani více, ani méně korupce by tady tehdy za jiné vlády než za té opozičně smluvní nebylo. Bylo by jenom méně štěkání za strany novinářů, a tudíž by pro naivní lidi bylo méně prostoru k vymytí mozků.

5 0
možnosti
Foto

Dopustil jste se obrovského zjednodušení a proto nutně posuzujete opičí smlouvu špatně a nedostatečně.

0 2
možnosti
SB

Nikoli. Posuzuji ji očima člověka, který si nedělá iluze o čistotě politické scény. Myslet si, že jiné politici by byli v ty roky lepší, by bylo dělání si iluzí právě o nich.

Já přeci netvrdím, že opoziční smlouva byla něco ušlechtilého. Já otevřeně píši, že za ty čtyři roky tady bylo špinavostí hodně.

Ano, hodně, ale ani více, ani méně, než kdyby to tehdy bylo vyřešeno jinak.

1 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 744x
Mám rád pohodu. A občas rád něco napíšu.

Seznam rubrik